Followers

Friday, August 26, 2011

Menjelang Syawal

Salam 26 Ramadan,
Lebih kurang 4 hari lagi kita akan meninggalkannya dan bermula pula critera Syawal. Corat coret menjelang Syawal mmg menjadi saat manis, apatah lagi kepada perantau2. Balik ke kampung memang perkara biasa. Sekali, dua atau tiga kali sebulan menjenguk keluarga menjadi acara wajib kebanyakan orang. Kepada yang sengaja tak balik beraya di kampung selama bertahun2, korang tak rasa apa2 ker? (tanpa rasa bersalah?)
Tapi balik kampung menjelang Syawal punya keistimewaan dan ada cerita tersendiri.....

Diri terasa dipanggil2 untuk segera balik. Timbul satu perasaan keseronokan yang bukan seperti biasa. Jiwa melonjak girang ingin bertemu sanak saudara.

Kepada yang bekerja, hari2 akhir menjelangnya Syawal umpama hari 'malas sedunia'. Holiday mood menerjah setiap jiwa lalu dah tak ada 'hati' nak wat keja.... (haii...nasib ko la cik boss)


Hati tambah meruntun jika terdengar lagu raya berkumandang di radio. Balik kampung atau Dendang Perantau menjadi lagu siulan si anak rantau. Mula ler jiwa terasa syahdu semacam. Boleh nitis air mata bila terlebih layan...

Dalam perjalanan ke kampung, dihimpit kesesakan jalan raya menjadi perkara lumrah. Sana sini penuh dengan kereta dn bas mcm dh tak cukup jalan raya.

*Pic from google
 Teringat ketika ak tersangkut oleh kesesakkan jambatan PP 2 tahun lepas. Perjalanan yang sepatutnya hanya 1 jam ke Alor Star dah jadi 6 jam. Memang buang masa, buang tenaga dan buang petrol. Penat memang penat tetapi kemeriahan 'jalan raya' menjelang Syawal menjadi salah satu episod wajib yg dirasai oleh mereka yang berhujan emas di negeri orang. Alah bisa tegal biasa!
'Syoknya Raya...' dan mari kita berhujan batu di kampung sendiri....ehehe sekarang ni mmg tengah hujan lebat.
Selamat menjalani hari2 terakhir Ramadan. Peace!

0 comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...